Classificatie: Cultureel Erfgoed, Natuurgebied
Rondleidingen: geen
Openingstijden: Verboden toegang
Bijzonderheden: Het binnentreden van de stelsels is levensgevaarlijk en onwettig.

Een van de vele redenen om Klein Ternaaien te bezoeken zijn de bijna magische mergelgrotten. Grotten Klein Ternaaien Groeve CaestertNergens is de stilte zo dichtbij, als in de historische groeven van Klein Ternaaien. Niet alleen zijn het catacomben van rust, maar ze bieden ook bescherming aan zeldzame soorten vleermuizen. En niet te vergeten vormen ze ware schatkamers van cultureel en pre-industrieel erfgoed. Ze staan bekend onder de namen:

  • Ternaaien boven (Aardappelberg)
  • Ternaaien beneden (de vallei)
  • Kasteelgrot
  • Caestert (Hierin bevindt zich de toegang tot het restant van het  zuidelijk gangenstelsel.

Meer informatie

Krijg een impressie van de grotten van Klein Ternaaien op  caestert.nl. Deze Nederlandse site toont je plattegronden, geeft je een indruk van de verschillende opschriften, en  neemt je mee op een tour door de grot Ternaaien- boven.
Op de Nederlandse website Limburgse mergelgroeven vind je de coördinaten van de  grotten Caestert en de Kasteelgrot en de gangenstelsels Ternaaien boven en beneden.

Nieuw!

Op Twitter biedt een entiteit rondleidingen in de grotten Caestert en Ternaaien boven en beneden aan. Deelname aan de rondleidingen is bij wet strafbaar en de deelnemers zijn compleet onverzekerd.