Momenteel wordt er op de brug van Groot Ternaaien over het Albertkanaal een sciencefictionfilm geschoten met Guillaume Canet. Om die reden is de brug in totaal voor zo’n twee weken niet toegankelijk. Het is niet bekend of dhr. Canet hierna een film over Klein Ternaaien zal maken, maar het ligt in de lijn der verwachting.
Oud-inwoner van Klein Ternaaien schreef een boek over de Mestreechter Geis*: de culturele waarden, identiteit en communicatiecultuur van de Maastrichtenaar. Inwoners van Klein Ternaaien en andere plaatsen in België kunnen het boek (voor)bestellen via onze contactpagina met 10% korting en zonder verzendkosten te betalen. Normale winkelprijs: 13,99€
Tekst achterflap
Zodra je in Maastricht bent, krijg je te maken met de MestreechterGeis. Dat gezamenlijke gevoel van Maastrichtenaren over wie ze zijn en waarom ze doen wat ze doen. Maar wat klopt hier nu van?
Cultuurwetenschapper Ewout van den Engel neemt je mee op zijn zoektocht naar de Mestreechter Geis: de identiteit, culturele waarden en communicatiecultuur van de Maastrichtenaar. En wat heeft carnaval daar nu mee te maken?
Voor iedereen die woont, gaat wonen of wil integreren in Maastricht.
Goed, het is al zes jaar geleden, maar dat maakt het nog niet minder spectaculair. Kleinternaaien.com presenteert twee edities van het opblazen van de oude sluizen van Klein Ternaaien.
Vandaag is het tweehonderd jaar geleden dat de Nederlanders kasteel Caestert aanvielen. In 1830 werd het kasteel een Belgische voorpost om zo Maastricht te veroveren op de Nederlanders of tenminste de Nederlandse troepen in Fort Sint Pieter te frustreren. Dit werd ze niet in dank afgenomen en op 19 januari 1831 vallen de Nederlanders het oudste (en enige) kasteel van Klein Ternaaien aan. Twee Nederlandse bataljons infanterie en een eenheid kurassiers overrompelen de wacht en vernielen de boomgaard. Ook stelen ze vijf koeien. In de strijd werd de Nederlandse fuselier Engster verwond door de Belgische verdedigers, maar hij werd gered door zijn collega Clausse. De Nederlanders zouden in 1832 het kasteel weer aanvallen, maar de geplunderde goederen niet meenemen.
Nog altijd overrompelen hordes Hollandsche barbaren Klein Ternaaien, meestal om in de grotten onder het kasteel schade aan te brengen. Hiervoor wordt momenteel aan een nieuwe verdedigingsmuur gewerkt.
Hoera! Sint Nicolaas en zijn Piet deden Klein Ternaaien wederom aan. Een grote menigte heette hem welkom. Volgens ooggetuigen was het aantal enthousiastelingen zelfs zo groot dat de menigte niet geheel op de foto paste. Zoals elk jaar was de Sint met honderden Pieten naar Klein Ternaaien gekomen. Volgens de meegekomen Piet hadden zijn collega ‘s echter op de boot moeten blijven: “in tijden van Corona nemen we geen risico’s. Iedereen met een negatieve uitslag moest van de Sint aan boord blijven.”
Ondanks dit opbeurende bericht, was het kindervolk van Klein Ternaaien meer dan tevree met het strooigoed van de Piet.
De Sint regelt sinds jaar en dag al zijn logistieke activiteiten voor België vanuit Klein Ternaaien. We mochten hem enkele vragen stellen.
Bent u al lang in Klein Ternaaien?
Zoals u weet starten wij hier al vanaf september. Dan richten we de Sint Nicolaaskapel al in om alle drukte voor te zijn.
Wat heeft er voor gezorgd dat u destijds voor Klein Ternaaien heeft gekozen?
Deze parel van de Euregio heeft alles wat we nodig hebben; goede verbindingen over water met Antwerpen, maar zelfs tot Charleroi en verder. Maar denk ook aan het vliegveld van Luik. Daarnaast is er genoeg gras voor mijn paard.
U noemt Luik, maar niet Maastricht…
Met de tonnen goederen die wij elkaar importeren, willen we niet het risico lopen dat de vracht schade oploopt. Ik doel dan met name op dat laatste stukje Nederlandse weg tot aan de grens.
Ziet u nog andere verbeteringen de laatste jaren?
Afgezien van de sluis, die ervoor zorgt dat we nu met grotere schepen kunnen werken, vind ik de ecologische flitspaal wel een echte verbetering. Dat maakt het voor de Pieten toch veiliger als ze hier over straat gaan.
Klein Ternaaien stuwt verder op in de vaart der volkeren. Na de modernisering van de Stop van Ternaaien is in juli ook een proef met een ecologisch flitspaal gestart. Deze proef is nu met succes afgerond, aldus de verantwoordelijke voor Mobiliteit: “Het was voor ons van belang om iets aan de verkeersveiligheid te doen. Het verkeer vanuit Nederland rijdt zo hard, met name omdat de Nederlandse weg van dermate betreurenswaardige kwaliteit is. Als de automobilisten hier komen, drukken ze gelijk flink het gaspedaal in.”
Op de vraag op wat het ecologische aspect inhoud werd eenduidige geantwoord: “voor verkeersveiligheid zorgen is één ding, maar ook vogels hebben een huis nodig. Het mag mogelijk ook een vleermuis zijn. Die ontvangen nu veel overlast van het feestvolk dat de grotten wederrechtelijk in gaat”.
Misschien dat de erbarmelijke weg van Nederland naar Klein Ternaaien misschien als vulkaanlandschap kan worden aangemerkt? De verantwoordelijke: “als ge ziet hoe ze in Nederland het met de ENCI-groeve hebben aangepakt, dan ziet uzelf ook wel dat een ecologische kraterweg nog een brug te ver is voor de Hollanders.” Enige minachting was in de stem van de verantwoordelijke te bespeuren.
Klein Ternaaien, Parel van de Euregio, kent sinds 1 juli 2020 een internationaal comité ter verbetering van de bereikbaarheid van de poort tot België: Klein Ternaaien bereikbaar.
Klein Ternaaien bereikbaar wil belemmeringen en onveilige situaties verhelpen. Huidig speerpunt van het comité is de renovering van het wegdek tusssen Klein Ternaaien (grens) en Maastricht (grens).
De afgelopen maanden waren de dappere burgers van Klein Ternaaien onderwerp van de langste lockdown sinds de Eerste Wereldoorlog. In de Grote Oorlog werd Klein Ternaaien afgesneden van Nederland door ‘de draad’. De huidige Covid-19 versperringen bleken wat makkelijker doordringbaar.
De inwoners van de Parel van de Euregio probeerden hun verbindingen met Nederland te behouden zo goed en kwaad als het kon. Vele smokkelroutes uit WOI bleken geen optie meer: de onderaardse verbinding tussen Klein Ternaaien en Sint Pieter bestaat niet meer en een helikopter hield de vaarroutes in de gaten: de Stop van Ternaaien werd weer een echte stop.
Versperringen ter zijde geworpen
Toch weerhield dit ons fiere volk niet om hun brood in Nederland te verdienen. In de periodes dat de gendarmes hun grensposten voor even hadden verlaten, zetten de Klein Ternaaieners de versperringen ter zijde. Op de terugweg waakten zij ervoor geen boodschappen uit Nederland mee te nemen, gezien de hoge geldboete van 250€ die de gendarmes hen zouden opleggen, met een massale toeloop op de bakkerij in Groot-Ternaaien als gevolg.
Meest ingrijpend
Meest ingrijpend voor het milieubewuste Klein Ternaaien was de annulering van de Klein Ternaaien-Maastricht-expres, de snelle busverbinding die Klein Ternaaien met Maastricht verbindt. De draconische maatregelen van de Federale overheid tegenover het Klein Ternaaiense volk leken als doel te hebben de oriëntering van Klein Ternaaien te verleggen van Maastricht naar het Luikse. Of de lockdown dit effect ook heeft gehad zal de tijd leren; à suivre.
Lieke Snel Geb 29-3-1952 Dochter van Huber Snel en Anna Gilissen Vermoord te Boukoul 1968
Op de website van het Nederlandse ANP kunt u nu de fotoserie van de begrafenis van de Klein Ternaaise Lieke Snel bekijken. Lieke Snel verdween op een dag in 1968 toe ze de bus naar Maastricht nam om boodschappen te doen. Lieke Snel is naar verluid omgebracht door de Nederlandse seriemoordenaar Koos Hertogs.
Na onze primeur over de juiste begraafplek van de te vroeg overleden Lieke Snel, kent kleinternaaien.com wederom een primeur. Justus van Kampen, de zogenaamde overleden schrijver uit Maastricht (NL), blijkt van Klein Ternaaien, zo bevestigen onbekende bronnen. Van Kampen, die enkele opzichtige opschriften in de grotten van Klein Ternaaien achterliet, vertrok enkele jaren geleden uit de Parel van de Euregio en keerde niet meer terug.