Langste lockdown sinds WOI
De afgelopen maanden waren de dappere burgers van Klein Ternaaien onderwerp van de langste lockdown sinds de Eerste Wereldoorlog. In de Grote Oorlog werd Klein Ternaaien afgesneden van Nederland door ‘de draad’. De huidige Covid-19 versperringen bleken wat makkelijker doordringbaar.
De inwoners van de Parel van de Euregio probeerden hun verbindingen met Nederland te behouden zo goed en kwaad als het kon. Vele smokkelroutes uit WOI bleken geen optie meer: de onderaardse verbinding tussen Klein Ternaaien en Sint Pieter bestaat niet meer en een helikopter hield de vaarroutes in de gaten: de Stop van Ternaaien werd weer een echte stop.
Versperringen ter zijde geworpen
Toch weerhield dit ons fiere volk niet om hun brood in Nederland te verdienen. In de periodes dat de gendarmes hun grensposten voor even hadden verlaten, zetten de Klein Ternaaieners de versperringen ter zijde. Op de terugweg waakten zij ervoor geen boodschappen uit Nederland mee te nemen, gezien de hoge geldboete van 250€ die de gendarmes hen zouden opleggen, met een massale toeloop op de bakkerij in Groot-Ternaaien als gevolg.
Meest ingrijpend
Meest ingrijpend voor het milieubewuste Klein Ternaaien was de annulering van de Klein Ternaaien-Maastricht-expres, de snelle busverbinding die Klein Ternaaien met Maastricht verbindt. De draconische maatregelen van de Federale overheid tegenover het Klein Ternaaiense volk leken als doel te hebben de oriëntering van Klein Ternaaien te verleggen van Maastricht naar het Luikse. Of de lockdown dit effect ook heeft gehad zal de tijd leren; à suivre.
Tags: covid-19, de draad, Klein Ternaaien, Petit Lanaye, smokkelen
Comments are closed.